Αναστασία Βαφέα

Βιογραφικό – Αναστασία Βαφέα

Η Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε παιδαγωγωγικά στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αθήνα και γαλλικό πολιτισμό στο Παρίσι. Το 1975 ίδρυσε μαζί με άλλους δασκάλους το πειραματικό αντιαυταρχικό ιδιωτικό σχολείο Το Εργαστήρι. Από το 1987 είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης ΣΧΕΔΙΑ, μη κερδοσκοπικού φορέα ο οποίος έχει ως κύριο αντικείμενο την έρευνα-δράση γύρω από τα ζητήματα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού με βασικό μεθοδολογικό εργαλείο την τέχνη. Έχει σκηνοθετήσει την ταινία Ο Χαρούμενος Εφιάλτης, που αφορά την αισθητική αγωγή των παιδιών. Στο συγγραφικό της έργο έχει άρθρα για τη δημοκρατική παιδεία και τρία βιβλία που όλα αφορούν ζητήματα σχετικά με τη χρήση της τέχνης σε σχολικό ή εξωσχολικό πλαίσιο για την  καταπολέμηση των προκαταλήψεων:

Το Πολύχρωμο Σχολείο  (συλλογική έκδοση-1995)
Από το παιχνίδι στην Ενεργή Συμμετοχή (2012) και

Η Γοργόνα με το Παπιγιόν (συν-συγγραφή με την Αναστασία Χουντουμάδη – 2017).Περιγραφή Ομιλίας – Από το Πειραματικό Αντιαυταρχικό Σχολείο σε ένα Δημοκρατικό Εκπαιδευτικό Σύστημα 
(Πάνελ με τον Άγγελο Πατσιά)

Mέσα από μια δημιουργική διαδικασία οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν τους παράγοντες που:

  •  βοηθούν έναν/μια εκπαιδευτικό να εφαρμόζει δημοκρατικές αρχές στην καθημερινή του πρακτική,
  •  διευκολύνουν μια ομάδα εκπαιδευτικών να συμφωνήσουν σε κοινές αρχές και να συν-διαμορφώσουν ένα δημοκρατικό σχολείο,
  •  ενδυναμώνουν τους εκπαιδευτικούς για να διεκδικήσουν μια δημοκρατική παιδεία,
  •  κάνουν μια μεγάλη μερίδα των εκπαιδευτικών να φοβούνται τη δημοκρατική παιδαγωγική προσέγγιση,
  •  μπορούν να εμπνεύσουν αυτούς που δεν ενστερνίζονται τις δημοκρατικές αρχές, ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν σε ένα δημοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα.