Ασπασία Καλησώρα

Βιογραφικό – Ασπασία Καλησώρα

Τα τελευταία 13 χρόνια εργάζεται ως δασκάλα στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Έχοντας ως βασικά μεθοδολογικά εργαλεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας τις έννοιες «Τέχνη και Δημοκρατία» και μέσω του θεσμού των σχολικών συνελεύσεων, έχει δημιουργήσει εκείνο το σχολικό πλαίσιο όπου η ελευθερία έκφρασης των παιδιών είναι απολύτως σεβαστή και απαραίτητη προϋπόθεση της συμμετοχικής μάθησης/συλλογικής ζωής.

Την τριετία 2014-2017, στο 4/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης Ρεθύμνου, εφάρμοσε την ιδέα της Γενικής Σχολικής Συνέλευσης, όπου μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ισότιμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Βιώνοντας ενεργά ως «μικροί πολίτες» τη σχολική τους ζωή, τα παιδιά εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν δύο ταινίες, «Δημοκρατία στα Σχολεία» και «Ένα παιδί κι όλα αλλάζουν», επιθυμώντας να διαδώσουν το μήνυμα για ένα δημοκρατικό σχολείο. Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Δημοκρατία στα Σχολεία» απέσπασε το βραβείο του Συνηγόρου του Παιδιού στην κατηγορία για τα Δικαιώματα των Παιδιών, στο 20 ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Νέους και Παιδιά.

Φέτος, 2017-2018, με την εμπειρία πλέον του ολιγοθέσιου σχολείου επιχειρεί την διάδοση και εφαρμογή του θεσμού της Γενικής Σχολικής Συνέλευσης σε δημόσιο 12/θέσιο σχολείο της Αθήνας.

Από το 2016 είναι ενεργό μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί Ψηλαφισμοί για ένα Σχολείο της Κοινότητας» που στόχο έχει τη διάδοση της Παιδαγωγικής Freinet στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ΠΜΣ «Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη» του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αντικείμενο της διπλωματικής της εργασίαςαποτέλεσαν τα πειράματα αντιαυταρχικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, τα οποία καταγράφονται πλέον επίσημα και για πρώτη φορά, μεταξύ αυτών και το ιδιωτικό αντιαυταρχικό δημοτικό σχολείο «Το Εργαστήρι».

Πλέον, ως υποψήφια διδάκτωρ και έχοντας ως ακαδημαϊκό αντικείμενο έρευνας την αντιαυταρχική εκπαίδευση, συνεχίζει την έρευνα και μελέτη παρόμοιων εκπαιδευτικών εγχειρημάτων στον Ελλαδικό χώρο της αντίστοιχης περιόδου, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό μιας εκπαίδευσης δημοκρατικής όπου τα παιδιά θα είναι «οι πρωταγωνιστές».


 

Περιγραφή Ομιλίας – Βιώνοντας τη Δημοκρατία στην Πράξη

Τα παιδιά της Ε΄ & ΣΤ΄ Τάξης (2016-2017) του Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης Ρεθύμνου, παρουσιάζουν τις ταινίες τους «Δημοκρατία στα Σχολεία» και «Ένα παιδί κι όλα αλλάζουν», και συζητούν για τον τρόπο που βίωσαν την έννοια της άμεσης δημοκρατίας για τρία ολόκληρα χρόνια στη σχολική τους ζωή.

Παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος για την εφαρμογή της Παιδαγωγικής Freinet στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας».