Χειραφετική Παιδαγωγική» – Ανοιχτό Βήμα

ΠΡΟΣΟΧΗ : Εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους ότι έχει κλείσει η λίστα προεγγραφών, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θέσεις. Σε περίπτωση ακυρώσεων θα γνωστοποιηθεί νέα διαθεσιμότητα, με ενημέρωση της εκδήλωσης στο facebook.
Ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον και ευελπιστούμε να σας έχουμε κοντά μας σε μελλοντική εκδήλωση.
Εγγραφείτε στη λίστα του newsletter για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις δράσεις της EUDEC Greece.
Ιστοσελίδα : 
http://eudec.gr 
“Χειραφετική Παιδαγωγική” Ανοιχτό Βήμα
Την Κυριακή 14 Απριλίου η EUDEC Greece  διοργανώνει Ανοιχτό Βήμα με θέμα  “Χειραφετική Παιδαγωγική” . H εκδήλωση αυτή φιλοξενείται στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη) από τις 2:30 μμ εως τις 8:30 μμ.
Επίτιμοι καλεσμένοι μας είναι:
  • Ο Peter Gray ερευνητής καθηγητής ψυχολογίας, ειδικευμένος στην αναπτυξιακή και εξελικτική ψυχολογία και στην εκπαίδευση.
“Τι είναι η αυτομόρφωση;”
“Εκπαιδεύοντας και υποστηρίζοντας τα παιδιά να διαβουλεύονται και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Εμπειρίες και προτάσεις”
  • Ο Yaacov Hecht εκπαιδευτής και παγκόσμιος πρωτοπόρος της δημοκρατικής εκπαίδευσης, της θεωρίας της μάθησης και της κοινωνικής αλλαγής.
“Δημοκρατική Εκπαίδευση – το κομμάτι που λείπει από το πολύπλοκο παζλ, που είναι το Δημοκρατικό Κράτος.Τι γίνεται στην Ελλάδα;” – τηλεδιάσκεψη
“Χειραφετική παιδαγωγική και ελληνική πραγματικότητα”
“Τι έχουμε καταφέρει με την προώθηση της Παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα;”
  • Derry Hannam ‘’άνθρωπος-γέφυρα’’ ανάμεσα στο κίνημα της Δημοκρατικής Παιδείας και τα Δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα ανα τον κόσμο
  • “Ο ρόλος της/του διευθυντριας/η στην ‘εκ των κάτω προς τα πάνω’ κλιμάκωση την δημοκρατικοποίησης από την τάξη σε ολόκληρο το σχολείο” – τηλεδιάσκεψη
  • Η Καλλιρόη Ντινοπούλου , π Σχ. σύμβουλος Π.Ε. Σχ.Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια “Παιδί, παιδεία, πεδίο έρωτος”
  • To “Πολύχρωμο Σχολείο” (Πέτρος Σαπουντζάκης)
Η EUDEC Greece υποστηρίζει πρωτοβουλίες και ανθρώπους που ασχολούνται με τη βελτίωση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού μοντέλου ή/και τη δημιουργία νέων, και βοηθάμε στη δικτύωση μεταξύ τους.
Στοχεύουμε στη συμπερίληψη εγχειρημάτων και ατόμων που ενεργούν για μεταρρύθμιση στην εκπαιδευση με βάση τις αρχές της Δημοκρατικής Παιδείας όπως αυτή ορίζεται διεθνώς.
Δηλαδή την εκπαίδευση που βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές:
  1. την ισοτιμία, συνευθύνη και συνεργασία δασκάλων και μαθητών ως προς τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου
  2. το δικαίωμα των μαθητών να επιλέγουν ελεύθερα το περιεχόμενο, τον τρόπο και το ρυθμό της μάθησής τους
Όραμα μας είναι η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών, πέρα από διαχωριστικές γραμμές πολιτιστικές, οικονομικές, ακαδημαϊκές, γεωγραφικές, κοινωνικές, σωματικές.
Κεντρικός στόχος της EUDEC Greece είναι “η αλλαγή από τα μέσα” στη δημόσια παιδεία. Η προσέγγιση μας δεν αποκλείει τους τομείς της ιδιωτικής και της αυτοδιαχειριζόμενης παιδείας και πιστεύουμε στην αξία σύνδρασης και συντονισμού μεταξύ τους οπου αυτο είναι εφικτό. Ψάχνουμε για τρόπους αποφυγής της ιδεολογίας των “αντιπάλων παρατάξεων” και οδεύουμε προς μια ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων που αφορούν τους ανήλικους στη χώρα μας.
Ο γόνιμος διάλογος, η δημιουργική διαφωνία, η αρμονική πολυφωνία, είναι θαρρούμε πηγές εύρεσης λύσεων και παραγωγής ιδεών εκτός εσκαμμένων.
Σε ανοιχτό βήμα θα ευνοηθεί ο διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων. Εκτός των τοποθετήσεων των καλεσμένων μας θα διαθέσουμε χρόνο για ανοιχτές συζητήσεις και βιωματική επεξεργασία θεμάτων. Θα ασχοληθούμε επίσης με τα ενδεχόμενα συνεργασίας πέραν ιδεολογικών διαφορών προς τη πρακτική και άμεση εξέλιξη του Ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης προς τη χειραφετική παιδαγωγική.
Το βήμα αυτό είναι ανοιχτό σε όλους.
Με μεγάλη χαρά θα καλωσορίσουμε μαθητές όλων των βαθμίδων, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, ερευνητές, γονείς, εγχειρήματα και οποιονδήποτε καθοδηγείται απο εμπιστοσύνη στον αναπτυσσόμενο άνθρωπο.
Αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων σε μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια για μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Το εγχείρημα ονομάζεται “Ελευθερία στη Μάθηση-Διεθνής συνεργασία για την αυτομόρφωση και τη Δημοκρατική Παιδεία στην Ελλάδα”. Περιλαμβάνει τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ ειδικών στον τομέα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης από όλο τον κόσμο, τη διασύνδεση εγχειρημάτων εντός και εκτός Ελλάδας, ημερίδες, συνέδρια, ανταλλαγές και εκπαιδεύσεις.
Μέσω αυτού του Ανοιχτού Βήματος, θέλουμε οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν βαθιά και βιωματικά τι είδους εκπαίδευση υφίσταται εντός ενός δημοκρατικου πλαισίου μάθησης και  αυτομόρφωσης και τους στόχους αυτής της διεθνούς συνεργασίας.
Ελπίζουμε αυτή η συνάντηση να είναι η αρχή μια σειράς συναντήσεων ιδεών και απόψεων που συνήθως παραμένουν σε απέναντι όχθες συλλογισμού και τοποθέτησης.
Ελπίζουμε σε αυτήν τη συνάντηση και σε επόμενες να κάτσουμε σε κύκλους άνθρωποι όλων των ηλικιών αντιπροσωπεύοντας απόψεις που έχουμε συνηθίσει να μη συναντιούνται.

 Προεγγραφή εδώ

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων, Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)