Διεκδίκηση μιας δικαιότερης κοινωνίας

“Εφόσον η εκπαίδευση δεν καλλιεργεί τα χαρίσματα και τους σκοπούς που είναι εγγενείς σε κάθε παιδί, η σχολική εκπαίδευση θα αφορά περισσότερο την τροφοδότηση ενός ολοένα και πιο διαλυμένου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, αντί να υποστηρίζει τα παιδιά να αλλάξουν αυτό το σύστημα. Θα συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τα εγγενή χαρίσματα και το σκοπό τους για αυτά που εμείς επιμένουμε να μάθουν, τα περισσότερα από τα οποία δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ. Θα δώσουμε προτεραιότητα σε παλιές, ξεπερασμένες ιδέες οικονομικής ευημερίας σε σχέση με το τι είναι καλό για την ψυχή του παιδιού και την ‘ψυχή’ της κοινωνίας. Θα θυσιάσουμε τη στοργική καλοσύνη και το σεβασμό προς όφελος μιας παραπλανητικής ατζέντας της «επιτυχίας» και της «προόδου». Θα αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως τυποποιημένα γρανάζια αντί για σοφά και ισχυρά όντα.”  1

Ο ΟΗΕ πρέπει να είναι ο θεσμικός αποδέκτης αυτής της αναφοράς, αλλά απευθύνεται προς οποιονδήποτε/οποιαδήποτε πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αρχές, σε όλα τα μέρη της γης. Σκοπός του είναι να τονίσει ότι για να αλλάξουμε μια κουλτούρα, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται τα παιδιά εντός της. Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές αδικίες τονίζουν την ανάγκη για πολιτισμική αλλαγή.

Ο Στόχος 4 Ανάπτυξη Αειφορίας του ΟΗΕ : Η ποιοτική εκπαίδευση όπως διατυπώνεται θεωρείται αντιπαραγωγική. Ενισχύει την άποψη ότι η εκπαίδευση αφορά την προετοιμασία των ατόμων για εργασία. Πρέπει να προβάλουμε ένα όραμα για το πώς η εκπαίδευση που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές είναι ο δρόμος προς μια δίκαιη κοινωνία. Η εκπαίδευση, όπως τη γνωρίζουμε, υποβάλλει τους νέους σε αυταρχικούς κανόνες σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για δώδεκα από τα πιο διαμορφωτικά χρόνια της ζωής τους. Χρειαζόμαστε τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν σαφές, πως δεν είναι αυτός ο τρόπος για να καλλιεργήσουμε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι αισθάνονται σεβαστοί και όπου οι διαδηλώσεις στους δρόμους είναι περιττές.

Ζητούμε επομένως από τον ΟΗΕ:

να επαναδιατυπώσει το στόχο 4 της Αειφορίας για την ποιοτική εκπαίδευση, για την προώθηση της εκπαίδευσης με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές, και αναπτύξει ενεργά την επίγνωση πως ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μαθητών είναι θεμελιώδης για τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας, όπου ο/η καθένας/καθεμία έχει μια ισχυρή αίσθηση του ανήκειν, όπου όλοι αισθάνονται ασφαλείς και όπου το κοινό καλό υπερισχύει του προσωπικού συμφέροντος.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους:

να υπογράψετε αυτήν την αναφορά

να αδράξετε αυτή τη στιγμή της πανδημίας και της κοινωνικής αναταραχής για να ξεπεράσετε την επίκτητη αδυναμία σας και την αδικία. Είναι μια σπάνια στιγμή που δεν πρέπει να σπαταλήσουμε. Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί. Δώστε αξία στην ψήφο σας και μεταφέρετε σε όλους ότι αυτή πρέπει να είναι η στιγμή όπου το ‘αρκετά’, επιτέλους γίνεται αρκετά!

να εξερευνήσετε τον όρο «αυτοκατευθυνόμενη μάθηση» με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, για να δείτε πώς οι άνθρωποι δημιουργούν εκπαιδευτικά περιβάλλοντα βασισμένα στον σεβασμό και την ισότητα.

Για να γίνετε μέρος του κινήματος για αλλαγή επικοινωνήστε:

thejustsocietypetition@gmail.com

Υπογράψτε το σχετικό Petition εδώ: https://www.change.org/p/the-united-nations-committee-on-th…

#άρθρο12 #αυτοκατευθυνόμενη_μάθηση

  1. https://www.vincegowmon.com/transforming-the-school-system/?fbclid=IwAR28qPP3I3T7L_4ZNJa-KdochC0xfVkWO738qHgNJVZC9WuA4XfvaDPC2MM