Εισαγωγή

Οραματιζόμαστε μία ευρείας κλίμακας αλλαγή στην παιδεία, όπου η εμπιστοσύνη στο νεαρό άτομο διαπνέει όλη την καθημερινότητά του, όπου οι αποφάσεις παίρνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και όπου η ψυχική υγεία, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των μελών της κοινότητας έχουν προτεραιότητα αντί για βαθμούς και τίτλους.

Εδώ βλέπετε το πλάνο δράσης μας όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής. Κυμαίνεται από προβολές και συζητήσεις μέχρι την ίδρυση εκπαιδευτικών δομών. Μας ενδιαφέρει να κουβεντιάσουμε με γονείς και να συνεργαστούμε με δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ζητάμε την ενεργή σας συμμετοχή. Παρακάτω, θα βρείτε συνδέσμους σε σχέση με δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή είναι σε διαδικασία εξέλιξης.

Σωματείο: Φόρουμ για την Παιδεία και την Ελευθερία

Λόγω της έλλειψης σχετικού σωματείου στη χώρα μας, προτείνουμε τη δημιουργία δικτύου των υπαρχόντων εγχειρημάτων στην Ελλάδα για να έρθουν στο φως και ίσως και σε συνεργασία οι εναλλακτικές εκπαιδευτικές δομές που συλλογικά αποτελούν, ανεξαρτήτως προσέγγισης, εναλλακτική επιλογή, έτσι ώστε να αλλάξει το νομικό καθεστώς όσον αφορά το δικαίωμα της επιλογής.

Πέρα από τη δικτύωση των υπάρχοντων εγχειρημάτων, προσκαλούμε μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ειναι υπέρμαχοι της ελεύθερης επιλογής να γίνουν μέλη του σωματείου.

Μέσω αυτού διεκδικούμε ένα παιδαγωγικό περιβάλλον όπου το ΚΑΘΕ παιδί θα μπορέσει να ανακαλύψει και αναγνωρίσει την ουσία του, τις ανάγκες του, τα θέλω του, τις δεξιότητες και τις δυσκολίες του και γενικά να αποκτήσει τα εργαλεία ώστε να αξιοποιήσει ανάλογα το ιδιαίτερο (για τον καθένα) δυναμικό του. Στην κατεύθυνση του να νιώθει ο ίδιος ορθά ανάμεσα στους συνανθρώπους του και μαζί με αυτούς. Δηλαδή να αναπτύξει αυτο-οριοθέτηση, κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη, σεβασμό στη ζωή/περιβάλλον και την ικανότητα να επανεφευρίσκει τη ζωή του όσες φορές χρειαστεί. Ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον ως προς κάθε φύλο και για ΟΛΑ τα παιδιά που θα το θελαν: Είτε χαρακτηρίζονται παιδιά ‘φυλοδιαφορετικά», είτε «χαρισματικά», είτε με «ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», είτε «νευροτυπικά», είτε «ΑμεΑ». Μια ανοιχτή δομή που να διδάσκει τη συμβίωση με και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και στην ίδια τη ζωή σε κάθε μορφή της.

Μετάδοση και Εξάσκηση

Δικές μας δράσεις

 

Συνεργασίες

 


Συμμετοχή σε συνέδρια

Ομάδες Εργασίας – Βοήθα κι εσύ

Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ο καθένας να μπορεί να εργαστεί στο κομμάτι του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός του. Με αυτό το σκεπτικό φτιάξαμε αυτόν τον χάρτη ομάδων όπου αναγράφονται όλες οι επιμέρους ομάδες εργασίας. Είμαστε στην αρχή ακόμα, οπότε μην εκπλαγείς αν δε βρεις χιλιάδες δουλειές να σε περιμένουν. Θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα αν βοηθούσες ενεργά σε κάποια ομάδα ή/και αν ηθελες να δημιουργήσεις κάποια που θεωρείς ότι λείπει!