Ταυτότητα

H EUDEC Greece είναι η Ελληνική ομάδα της Μη-Κερδοσκοπικής Οργάνωσης EUDEC (European Democratic Education Community), η οποία λειτουργεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δραστηριοποιούμαστε σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας, η οποία βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές:

την ισοτιμία, συνευθύνη και συνεργασία δασκάλων και μαθητών ως προς τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου
το δικαίωμα των μαθητών να επιλέγουν ελεύθερα τo περιεχόμενο, τον τρόπο και το ρυθμό της μάθησής τους

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες και ανθρώπους που ασχολούνται με τη βελτίωση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού μοντέλου ή/και τη δημιουργία νέων, και βοηθάμε στη δικτύωση μεταξύ τους.

Όραμα

Στην καρδιά του εγχειρήματός μας βρίσκεται η εμπιστοσύνη στον αναπτυσσόμενο άνθρωπο και στην δυνατότητά του να συνέρχεται σε κοινότητες . Όραμα μας είναι η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών, πέρα από διαχωριστικές γραμμές πολιτιστικές, οικονομικές, ακαδημαϊκές, γεωγραφικές, κοινωνικές, σωματικές και νοητικές. Με οδηγό την «Ελεύθερη Ανάπτυξη της Προσωπικότητας» (άρθρο 5 του Ελληνικού Συντάγματος), πιστεύουμε πως όταν η διαφορετικότητα γιορτάζεται και η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου αναδεικνύεται, τότε προκύπτει το βέλτιστο ατομικό, αλλά και συλλογικό αποτέλεσμα.

ΣΤΟΧΟΙ

Προώθηση

Προώθηση της Δημοκρατικής Παιδείας σαν ένα λογικό και πρότυπο εκπαιδευτικό μοντέλο για τη χώρα μας. Ενημέρωση δασκάλων, καθηγητών, εκπαιδευτικών ινστιτούτων και γονέων για τις βασικές αρχές της Δημοκρατκής Παιδείας και τι μπορεί αυτές να σημαίνουν για το δάσκαλο, το μαθητή, το εκπαιδευτικό περιβάλλον, αλλά και το κράτος.

Θεσμοθέτηση

Θεσμοθέτηση της Δημοκρατικής Παιδείας, αλλά και συναφών εναλλακτικών μοντέλων εκπαίδευσης.

Γέφυρα γνώσης και πληροφοριών

Λειτουργία ως γέφυρα γνώσης και πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρώπης όσον αφορά στη Δημοκρατική Παιδεία.

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο

Διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου του EUDEC, το καλοκαίρι του 2018 στην Ελλάδα

Ίδρυση και υποστήριξη

Ίδρυση και υποστήριξη Δημοκρατικών εκπαιδευτικών δομών σε όλη την επικράτεια.

Πλάνο Δράσης

Πως θα πετύχουμε τους στόχους μας; Με τη βοήθειά σας ευελπιστούμε να καταφέρουμε όλα τα παρακάτω! Δείτε τις δράσεις που τρέχουν και πως μπορείτε να συνεισφέρετε ΕΔΩ

Η Ομάδα μας

Η ομάδα μας αποτελείται από γονείς, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και λοιπούς επαγγελματίες. Κάποιοι έχουμε εμπειρία εργασίας σε δημοκρατικά σχολεία του εξωτερικού, καθώς και παραβρεθεί σε αντίστοιχα διεθνή συνέδρια, ενώ άλλοι διακρίνονται από πολυετή δράση στην ακαδημαϊκή έρευνα και την υλοποίηση εναλλακτικών δομών εκπαίδευσης εντός και εκτός του ελληνικού πλαισίου.

Γινόμαστε περισσότεροι καθημερινά, αλλά εδώ μπορείτε να γνωρίσετε τους ιδρυτές και πρώτο συμβούλιο του EUDEC Greece.

Από αριστερά η Ζωή, η Βιολέτα, ο Στέλιος, η Χριστιάνα, ο Ευάγγελος πίσω από το φακό (όπως πάντα) με τον Derry Hannam στο EUDEC17 στο Παρίσι.

Ευάγγελος

Κινηματογραφιστής, επιμορφωτής οπτικοακουστικού εγγραμματισμού και ακτιβιστής για την παιδεία. Διαχειρίζεται ένα ιστολόγιο για τα δημοκρατικά σχολεία εδώ και 10 χρόνια. Εργάζεται στη σύνδεση και δικτύωση ελληνικών πρωτοβουλιών για τη χειραφετική παιδεία, προσκαλώντας, φιλοξενώντας και προωθώντας το διάλογο με οικογενειες που ακολουθουν αυτοκατευθυνόμενες μεθόδους μάθησης

Μάρω

Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και εργάστηκε για χρόνια σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Ο ρόλος της μητέρας την έκανε να αναθεωρήσει τον επαγγελματικό της προσανατολισμό και επέστρεψε στα θρανία για να εκπαιδευτεί ως ειδικός παιδαγωγός. Σήμερα ζει στη Χαλκίδα όπου μεγαλώνει τα 4 παιδιά της και εργάζεται μόνο εθελοντικά αλλά αδιάκοπα και με πάθος για την ελευθερία στην εκπαίδευση και τη ζωή.

Ζωή

Διδάσκει όλες τις ηλικίες 20 χρόνια τώρα και είναι μητέρα. Τα παιδιά την μαθαίνουν έναν ωμό, ασυμβίβαστο σεβασμό προς την ανθρώπινη φύση. Είναι καλλιτέχνης και δασκάλα χορού και κινητικών τεχνών, δημιουργός του Ενσώμα και ιδρύτρια δια-ηλικιακής ομάδας θεατρικής πράξης και έρευνας που βασίζεται στο δημοκρατικό συμβούλιο. Την αφορούν η ελευθερία επιλογής σε εκπαιδευτικά θέματα, η σύνθεση ανοιχτής δομής, οι θεατρικές αλχημείες, η τέχνη χωρίς αποκλεισμούς και αποκλειστικότητες και η ενσωμάτωση τεχνών κίνησης, ήχου και επαφής στην εκπαίδευση.

Στέλιος

Σπούδασε μηχανικός στην Αγγλία και για αρκετά χρόνια δίδασκε μαθηματικά σε μικρούς και μεγάλους. Το 2011 βρέθηκε για πρώτη φορά στο πανευρωπαϊκό συνέδριο του EUDEC. Από εκεί εμπνεύστηκε και οδηγήθηκε στο Βερολίνο, όπου εργάστηκε σε δημοκρατικό σχολείο. Στην πορεία επέλεξε μια ήσυχη αγροτική ζωή στην Ασία, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα το 2014 όπου εκπαιδεύτηκε και ασκεί την ψυχοθεραπεία.

Βιολέτα

Aνακάλυψε την αντιαυταρχική παιδαγωγική κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Φιλοσοφίας της Αθήνας. Έζησε και παρατήρησε ένα ελεύθερο δημοκρατικό σχολείο (Freie Schule Leipzig) για 7 μήνες, όπου τη συγκίνησε βαθιά η συνειδητοποίηση του πόσο όμορφη και ανθρώπινη μπορεί να είναι η εκπαίδευση και η ζωή γενικότερα. Έγινε μέλος της κοινότητας EUDEC με το να συμμετέχει στα συνέδρια και να κάνει φιλίες από το 2015. Έχει μεταφράσει ταινίες για τη δημοκρατική εκπαίδευση στα Ελληνικά. Τώρα σπουδάζει Σωματικό Θέατρο στο Βερολίνο.

Ηλέκτρα

Είναι μαμά, εκπαιδευτικός και κοινωνική επιχειρηματίας και μένει στην Σκιάθο. Σκοπός της είναι να προσφέρει όαση ηρεμίας και αλληλοκατανόησης στα παιδιά μέσα από την τάξη αλλά και μέσω της Κοιν.Σ.Επ. Joyce 'n' Fun. Η δίψα της για αλλαγή στην εκπαίδευση έγινε ακόμα πιο επιτακτική όταν γέννησε την κόρη της, της οποίας θαυμάζει καθημερινά την απίστευτη φαντασία, την δίψα για καινούργιες εμπειρίες και την ταχύτητα με την οποία μαθαίνει καινούργια πράγματα… έξω από την τάξη.